60 és jön az inkontinencia?

Úgy gondolják, inkontinencia csak nőknél fordulhat elő? Nem! Van olyan fajta, ami sokkal gyakrabban fordul elő férfiak körében.

Az inkontinenciát a hólyagműködés szabályozásának nehézségei okozzák, amelyek akaratlan vizeletvesztést eredményezhetnek. Összesen négy fajtája létezik:

  1. Stresszinkontinencia: amikor akarattól függetlenül egy-egy vizeletcsepp távozik a húgycsőből, mivel annak záróizomzata nem elég erős. Ezt előidézheti köhögés, tüsszentés, orrfújás.
  2. Sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia: ez sürgető vizelési ingerekkel jár, és akkor fordul elő, ha a húgyhólyag túl érzékeny. Ez akkor jelentkezik, ha valamilyen okból vissza kell tartani a vizeletet (vizsgadrukk, tárgyalás).
  3. Túlfolyásos inkontinencia: ha a hólyag már többször telt túl, és nem képes azonnal visszanyerni eredeti formáját. A hólyag túlfeszül és ehhez vizeletvesztés társul.
  4. Reflexinkontinencia: A vizelet inger nélkül folyik el, ami általában idegi zavarokhoz társul.

60 éves kor után jelentkezhet

Mind a férfiaknál, mind a nőknél leginkább a 60 év felettiek szenvednek az inkontinenciában. Nőknél inkább a stresszinkontinencia a jellemző, férfiaknál inkább a sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia gyakoribb. A férfiaknál általában valamilyen prosztatabetegség is társul hozzá, míg a nőknél a cukorbetegség, az elhízás és a depresszió.

Hogyan lehet elkerülni az inkontinenciát?

Kerülje a koffeint, az alkoholos és a cukros italok fogyasztását is. Egyen rostban gazdag ételeket, ne cigarettázzon és tartsa egészséges testsúlyát. Mozogjon naponta fél órát, és ne terhelje túl a hólyagját. Ha úgy érzi, hogy WC-re kell mennie, ne halogassa.