Dr. Janecskó Mária
belgyógyász professzor

Általános orvosi diplomámat 1967-ben szereztem a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. 1971-ben aneszteziológia és intenzív terápia szakvizsgát tettem, majd 1977-ben belgyógyászatból szakvizsgáztam. 1983-ban kandidátusi fokozatot szereztem „Műtét és anaesthesia hatása az ischaemiás szívizomra” témakörben.

Számos külföldi tanulmányutat tettem 1966 és 1994 között. Köztük szerepelt a Charitee Berlin, a Saarbrückeni Egyetem, Johannes Gutenberg Universität, a New York-i Montefiore Hospital, a New York-i Mount Sinai Medical Center, a Bristoli Royal Infirmary és a Rochesteri Mayo Clinic.

1994-ben a Semmelweis Egyetemen egyetemi docensi kinevezést kaptam.

1983 óta veszek részt a szakorvosképzésben, továbbképzésben, valamint a nővér- és asszisztens-képzésben a Semmelweis Egyetemen. Graduális és posztgraduális előadásokat tartok magyar, angol és német nyelven ugyanitt, valamint a posztgraduális tanfolyamokon a Debreceni Egyetemen.

1980-ban Magyarországon elsőként szerveztem meg az aneszteziológiai ambulanciát. Alapító tagja vagyok a Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaságnak, melynek 2006–2010 között elnöke voltam és jelenleg is szerepelek elnökségi tagként.

A Nemzetközi Egynapos Sebészeti Társaságon (IAAS) belül a MEST (Multidiszciplináris Egynapos Sebészeti Társaság) képviselője lettem. Aktívan részt vállaltam az egynapos sebészet magyarországi megszervezésében. A WFSA (World Federation Of Societies of Anaesthesiologists), Executive Committee tagja 1996–2004 között voltam. 2000-től 2003-ig alelnöke, majd 2003-tól 2004-ig elnöke. 2004 és 2008 között a WFSA alelnökeként tevékenykedtem, jelenleg a WFSA Advisory Board tagja vagyok.

Tiszteletbeli tag maradtam a Német Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaságnál, az Osztrák Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaságnál, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaságnak 1985–1994 között főtitkára, 1994–1998 között alelnöke, 1998–2002 között elnöke, majd az elnökségi tagja voltam. Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Szakmai Kollégium elnökeként 2004– 2009-ig láttam el feladataimat, jelenleg a Kollégium tagja vagyok.

2000 óta a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb Kiemelt Ambulanciájának vezetőjeként dolgozom, a kardiológiai kivizsgálás keretében ergometriás terheléses és légzésfunkciós vizsgálatokat végzek.

A SE AITK aneszteziológiai ambulanciát vezetem, a MEST képviselői tisztét látom el az IAAS GA-ben. A hazai és nemzetközi kongresszusok rendszeres felkért előadója, valamint több egyetemi tankönyv illetve fejezet szerzője vagyok.

2007-ben Batthyány-Strattmann László díjban részesítettek, 2014-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét kaptam meg.

Belgyógyászati programom:
– menedzserszűrés, kiemelten a kardiológiai vizsgálatok, terheléses EKG,
– kockázatmegállapítás, életmód- és táplálkozási tanácsok,
– műtétre kerülő betegek előzetes belgyógyászati kivizsgálása,
– hypertonia beállítása, ellenőrzése, vérnyomás Holter-vizsgálat.

 

dr. Janecskó Mária

Dr. Janecskó Mária

belgyógyász professzor