Epekő vagy más?

Az epekövesség Európa népességének mintegy ~15 %-át érinti. Ha az epehólyagban (amely a máj által termelt epét raktározza) kő kialakulása bizonyított akkor epekövességről beszélünk. Az esetek többségében tünetek nélküli, gyakran évekig nem is tudja az érintett, hogy epeköve van, csak valamilyen, más betegség miatt elvégzett képalkotó vizsgálat során derül ki. A tünetek azonban bármikor megjelenhetnek

big-stone

Ez NEM epekő!

Az epekő leggyakoribb tünete a jellegzetes epegörcs, mely az érintettek ~80 százalékánál előfordul. Az epegörcs során a kő vagy kövek eltömítik az epevezetéket, és az epe felgyülemlik az akadály mögött.

Kockázati tényezők

  • elhízás
  • magas vérzsír értékek
  • terhesség
  • drasztikus fogyókúra

Felismerése – hasi ultrahangos vizsgálattal, ilyenkor közel 70-75%-ban az epeköves páciensek panaszmentesek, a fennmaradó 25-30%-nál az alábbi tünetek ismerhetőek fel

  • böfögés
  • hányinger,hányás
  • epegörcs (jobb bordaív alatti görcsös fájdalom, mely van ,hogy erősödik, van ,hogy gyengül, a vállban és a hátba is kisugározhat a fájdalom.)
  • puffadás (bizonyos ételek után)

Fontos: Az epekövesség okozta panaszok nagyon hasonlítanak a nyombélfekély, vesekövesség, hasnyálmirigy gyulladás és a hátsó fali szívizom-infraktus tüneteihez. Ezért nagyon fontos hogy mindig szakorvos állítsa fel a diagnózisát.

Laparoscopos epehólyag-eltávolítás

Ma szinte ez a legjobban elfogadott műtéti eljárás. Miért van ez? Ennek a műtétnek köszönhetően, na meg a szakértő orvosi kéznek, csupán néhány egészen apró vágáson kell átesnie a páciensnek az operáció alatt. Ez a fajta műtéti eljárás a nyitott hasműtéthez képest csak nagyon minimális megterhelést jelent. A beteg számára, a kórházi tartózkodás ideje csak néhány nap így a beteg hamarosan újra munkaképes lesz. Az epevezetékben elhelyezkedő köveket először száloptikás műszerrel, az epevezeték patkóbélbe szájadzásának kitágításával távolítjuk el. A laparoszkópos epekő műtét egyik előnye, hogy rendkívül kis sebzéssel jár, így a műtéti fájdalom mértéke igen csekély – össze sem hasonlítható például egy epehólyag görccsel. A laparoszkópos technika mindenki számára előnyös, de különösen az a túlsúlyos páciensek számára.

Ne várja meg ,míg túl késő nem lesz!  Klinikánkon szakszerű sebészeink állnak  a rendelkezésükre, sorban állás nélkül  teljes kórházi háttérrel.


contact