Ezt senki sem érdemli…

Manapság a “kövesbetegségben” szenvedők száma évről évre emelkedik.  A vesekövességben elsősorban 30 és 60 év közötti férfiak érintettek, közülük is a fejlett országokban élők. A leggyakoribb kőféleség a kalcium-oxalát kő, mely keveredhet kalcium-foszfáttal vagy húgysavval. Sajnos, ez a betegség kiújulásra hajlamos.  A vesekő szinte már népbetegségnek számít. De honnan ismerhető fel, és mit tehet ellene? Ismerje meg a lehetőségeket!

Mitől alakulhat ki?

A „jólétre” jellemző fokozott só-, fehérje- és szénhidrátbevitel egyértelmű oka az egyre gyakoribb vesekőnek. A rohanó életmód miatt sokszor előnyben részesítjük a kész és félkész élelmiszereket, cukros, tartósított üdítőket – ezek jelentős foszfátterhelést jelentenek a szervezetnek -, ezeken kívül pedig alig iszunk egyrészt egészséges, másrészt elegendő folyadékot. A kevés folyadékbevitel miatt viszont sűrű, kis mennyiségű, koncentrált vizelet képződik, mely könnyen túltelítetté válhat, amelynek következtében megindul a kristályosodás, vagyis a kőmag képződése. Ezek után sajnos csak idő kérdése a növekedés üteme és a kézzelfogható kő, illetve a panaszok kialakulása.

vese

A kevés- és minőségtelen folyadékbevitelnek köszönhetően nagy mennyiségű savas anyag képződik. Ha a fehérjék emésztése nem tökéletes, káros anyagcseretermékek halmozódnak fel, ennek következtében a vér pH-ja eltolódik, vagyis savasodás – krónikus metabolikus acidózis – jön létre.

A túlsavasodás miatt sok értékes ásványi anyag és nyomelem oldódik ki a csontozatból – csontritkulás -, és ürül ki a veséken át a vizelettel, melynek szintén változik a pH-ja és a telítettsége. Tovább rontanak a dolgon bizonyos betegségek – mellékpajzsmirigy-, csontbetegségek, bélgyulladások, elhízás, kalciumszegény étrend, felszívódási zavarok. Közrejátszhatnak a kialakulásban hiányállapotok- kálium-, magnézium- és B6 -vitamin-hiány, alacsony vizelet-citrát-tartalom -, illetve egyes gyógyszerek – savkötők, néhány vízhajtó, nagy dózisban fogyasztott C-vitamin.

Tünetek – A leggyakoribb tünet az adott terület fájdalma, ami lehet: rézsútosan lefelé, a lágyékhajlatba sugárzó, a combba sugárzó. A fájdalom legtöbbször görcsös, de lehet tompa, hullámzó erősségű is, mely vizeléskor fokozódik, gyakran a vizelet is véressé válik. A görcsös fájdalom olyannyira megerősödhet, hogy vizelési képtelenség alakulhat ki. Az általános rosszullét mellett gyakori a hányinger, hányás, verítékezés, szövődményes esetben – befertőződéskor – láz, hidegrázás kialakulása.

forrás: InforMed


Hogyan tovább?

Ne diagnosztizálja magát, keresse az erre szakosodott orvosokat. Klinikánkon először részt vesz egy sebészeti konzultáción, ahol az orvos megvizsgálja és ha veseproblémára gyanakszik, első lépésként csináltat egy ultrahang vizsgálatot, hogy 100%-an megbizonyosodjon a probléma felől, majd ezt követően megbeszélik a továbbiakat.


Ne várja meg ,míg túl késő nem lesz. Klinikánkon szakszerű sebészeink állnak a rendelkezésükre, sorban állás nélkül teljes kórházi háttérrel.

Most lehetősége van konzultációra 20 % kedvezménnyel 15.000 Ft helyett 11.990 Ft-ért!

contact