MentalPress

Mi a teendőnk hasi ultrahang vizsgálat előtt?

- A vizsgálat előtt ne együnk puffasztó ételeket. Amennyiben hajlamos a puffadásra a vizsgálat előtt már 1 nappal kezdjen el fogyasztani Espumisan gyöngyöt napi 2x3 tablettát.

- Telt hólyaggal érkezzünk a vizsgálatra, hisz a hasi ultrahangnál nagyon sok esetben a kismedencébe is betekint az orvos.

- A vizsgálat előtt 2-3 órával menjünk el elvégezni a kisdolgunkat, majd a vizsgálat idejéig fogyasszunk el 5-8 dl folyadékot, amennyiben lehet ez víz legyen,vagy tea, de semmi féleképpen szénsavas, mert az fel fog puffasztani.

- A vizsgálat előtt 4 órával ne étkezzünk semmit.

Hasznos tudnivalók nőgyógyászati vizsgálat előtt:

- Fontos, hogy tudjuk , mikor volt az utolsó menstruációnk első napja.

- Méhnyakrákszűrés: vérzés illetve hüvelyi folyás esetén nem kivitelezhető.

- Sokaknak segít, ha szoknyában vagy ruhában érkeznek a nőgyógyászhoz, mert így elég csak a bugyit levenni, a szoknyádat pedig felhúzni a derekadra, mielőtt beülsz a székbe, vagyis kevésbé érzed majd meztelennek magad.

- A vizsgálatra mindenféleképpen lezuhanyozva érkezzünk.

Hogyan érkezünk urológiai vizsgálatra?

- A telt hólyaggal való érkezés nagyon fontos az ultrahangvizsgálat miatt, illetve ha kell az azonnali vizelet vizsgálathoz..

- Ha vannak régebbi leleteink azt hozzuk magunkkal.

Hány éves kortól javasolt a PSA szűrés?

- Többnyire 50 év-től javasoljuk, de egyes esetekben már 40 éves kortól is javasolt, például ha a családban előfordult már prosztatarák.

- Ne felejtsük el , hogy a prosztatarák a tüdőrák után a második leggyakoribb rosszindulatú daganat.

Hogyan zajlik egy proktológiai vizsgálat?

- Az első vizsgálat előtt semmi féle előkészületet nem kel tenni. Komfortérzésünk miatt esetleg az előző nap már kerüljük a puffasztó , erős ételeket.

- Először is a szakorvossal megbeszélésre kerül a probléma, esetleg a kiváltható okok ha tudjuk.

- A vizsgálat legtöbb esetben térdelő helyzetben történik. Sokaknak ez zavaró lehet, de ebben a helyzetben lehet a legtökéletesebb diagnózist felállítani. Ilyen esetben a bélrendszer tökéletesen átlátható.

- Ezt követően először egy manuális (kézi ) vizsgálat veszi kezdetét, majd ezután anuscopiát végez a szakorvos .Az anoscopiát egy egyszer használatos eszközzel végzi a szakorvos a fertőzések elkerülése véget. Ennek a vizsgálatnak köszönhetően közel 8-12cm-ig át lehet tekinteni a bélszakaszt. Maga az eszközös vizsgálat pár percet vesz igénybe.

- Nagyon sok esetben gyorsan gyógyítható, ami azt jelenti, hogy a betegek többségének nem igazán kell vissza járnia kezelésekre maximum2-3 alkalommal, bele értve már az első alkalmat is.

Mi az a prosztataszűrés?

- Először is a PSA szérumszintjének a meghatározása vérvétel segítségével

- Második a rectális tapintásos módszer,ekkor a szakorvos gumikesztyűs ujjával áttapintja a prosztata elérhető felszínét.

- Harmadszor a végbélen keresztül történő ultrahang vizsgálat, mely során a szakorvos részlet gazdag képet kap a prosztatáról.

Vérvétel előtti teendőnk:

- Éhgyomorra, azaz általában 12 órás teljes éhezés után kell a vizsgálaton megjelenni, egyes vizsgálatok előtt vizet sem szabad fogyasztani. (Ezt előtte tudatják )

- Esetleges gyógyszerszedést is a vizsgálat utánra kell halasztani, kivéve, ha az orvosa mást javasol.

- Amennyiben csak hormon vizsgálatokat akarunk elkészíttetni, akkor nem szükséges a koplalás.

- A vérvétel előtt már legalább félórával kezdjünk el iszogatni szénsavmentes vizet, vagy cukormentes teát.

- Ne felejtsük, ha szomjazunk a vérünk besűrűsödik és a vénák összehúzódnak, és ez nagyon megnehezítheti a vérvétel eredményét.