Gyilkosan fáj – de nem öl meg!

Kevés olyan betegség létezik ami akkora fájdalmat tud okozni, mint egy kiadós végbélrepedés! A végbélrepedés (anális fisszúra) hosszanti repedés, heveny vagy idült fekély a végbélcsatorna felszíni rétegében. Ez a felszíni seb a belső végbélzáró izomgyűrű magasságában van, a seb fájdalma ennek az izomnak a görcsét okozhatja. A berepedés anatómiai okok miatt majdnem mindig a test középvonalában a hám sérüléséből alakul ki, legtöbbször a végbélnyílás hátsó ívén.

A kezdeti tünetek a székelés kapcsán jelentkező fájdalom és szúró érzés. A fájdalom minden székelés után egyre hosszabb ideig (akár egy két óráig) tart, a székelés gondolata is egyre rémisztőbbé válik. A székürítés közben érzett fájdalom olyan éles lehet, mintha a székletben üvegszilánk lenne. Alkalmanként a székleten vagy a végbélnyílás törlése kapcsán a WC-papíron élénkpiros vér jelenhet meg. Ezek után legtöbb esetben a páciensek kevesebbet esznek, és a székelési ingert a lehető legtovább halasztják, hogy minél ritkábban érezzék a székeléssel járó fájdalmat. De a keményebb és nagyobb tömegű széklet ritkább ürítése még nagyobb fájdalommal jár.


  • Kezelés

Cél a végbél-záróizomzat görcsös állapotának megszüntetése, és a végbélnyílás bőrfelszíni berepedésének megszüntetése. Ezt a fajta hámsérülést okozhatja kemény széklet,illetve túl híg is. Okozhatja még idegen test a székletben, mint például emésztetlen magok és szexuális érintkezés. De a stressz is nagyon kedvez az anális fisszúra kialakulásának. A végbéltáji fájdalom, vérzés komoly betegség tünete is lehet! Nem szabad elkezdeni úgy otthon a tünetek kezelését, hogy nem látta szakember, aki megállapította volna a vérzés és fájdalom forrását.

Konzervatív kezelés az első lépés, illetve a  táplálkozás megváltoztatása. Olyan táplálékokat kell fogyasztani, amelyek elegendő rostot tartalmaznak ahhoz, hogy a széklet kellően lágy legyen, és így ürítéskor ne feszítse nagyon a záróizmot borító, sérült hámot. Fontos a kellő mennyiségű folyadékbevitel is. A székelés utáni mosakodás csillapítja a kellemetlen érzést. A végbélnyílást különösen gondosan kell tisztítani, hogy a fertőzés minden veszélyét kiküszöböljük. A székletürítés után, amennyiben van rá mód mindig mossuk meg és szárítsuk meg langyos levegővel. Ha erre nincs lehetőség akkor használjon nedves törlőkendőt, de semmi esetre se durva felületűt.


Intézményünkben a vizsgálat stresszmentesen, kellemes környezetben tapasztalt asszisztens segítségével történik. Jelentkezés online, vagy telefonon!