Híreink

Segítünk, hogy megelőzze a betegségek kialakulását.

Gyilkosan fáj – de nem öl meg!

Kevés olyan betegség létezik ami akkora fájdalmat tud okozni, mint egy kiadós végbélrepedés! A végbélrepedés (anális fisszúra) hosszanti repedés, heveny vagy idült fekély a végbélcsatorna felszíni rétegében. Ez a felszíni seb a belső végbélzáró izomgyűrű magasságában van, a seb fájdalma ennek az izomnak a görcsét okozhatja. A berepedés anatómiai okok miatt majdnem mindig a test középvonalában a hám sérüléséből alakul ki, legtöbbször a végbélnyílás hátsó ívén.

A kezdeti tünetek a székelés kapcsán jelentkező fájdalom és szúró érzés. A fájdalom minden székelés után egyre hosszabb ideig (akár egy két óráig) tart, a székelés gondolata is egyre rémisztőbbé válik. A székürítés közben érzett fájdalom olyan éles lehet, mintha a székletben üvegszilánk lenne. Alkalmanként a székleten vagy a végbélnyílás törlése kapcsán a WC-papíron élénkpiros vér jelenhet meg. Ezek után legtöbb esetben a páciensek kevesebbet esznek, és a székelési ingert a lehető legtovább halasztják, hogy minél ritkábban érezzék a székeléssel járó fájdalmat. De a keményebb és nagyobb tömegű széklet ritkább ürítése még nagyobb fájdalommal jár.


  • Kezelés

Cél a végbél-záróizomzat görcsös állapotának megszüntetése, és a végbélnyílás bőrfelszíni berepedésének megszüntetése. Ezt a fajta hámsérülést okozhatja kemény széklet,illetve túl híg is. Okozhatja még idegen test a székletben, mint például emésztetlen magok és szexuális érintkezés. De a stressz is nagyon kedvez az anális fisszúra kialakulásának. A végbéltáji fájdalom, vérzés komoly betegség tünete is lehet! Nem szabad elkezdeni úgy otthon a tünetek kezelését, hogy nem látta szakember, aki megállapította volna a vérzés és fájdalom forrását.

Konzervatív kezelés az első lépés, illetve a  táplálkozás megváltoztatása. Olyan táplálékokat kell fogyasztani, amelyek elegendő rostot tartalmaznak ahhoz, hogy a széklet kellően lágy legyen, és így ürítéskor ne feszítse nagyon a záróizmot borító, sérült hámot. Fontos a kellő mennyiségű folyadékbevitel is. A székelés utáni mosakodás csillapítja a kellemetlen érzést. A végbélnyílást különösen gondosan kell tisztítani, hogy a fertőzés minden veszélyét kiküszöböljük. A székletürítés után, amennyiben van rá mód mindig mossuk meg és szárítsuk meg langyos levegővel. Ha erre nincs lehetőség akkor használjon nedves törlőkendőt, de semmi esetre se durva felületűt.


Intézményünkben a vizsgálat stresszmentesen, kellemes környezetben tapasztalt asszisztens segítségével történik. Jelentkezés online, vagy telefonon!

contact

Comments for this post are closed.

Emlő ultrahang

Egy kis odafigyeléssel életet menthet! Szűrővizsgálatokon való részvétellel sokat tehetünk a egészségünk érdekében. …

Gyilkosan fáj – de nem öl meg!

Kevés olyan betegség létezik ami akkora fájdalmat tud okozni, mint egy kiadós végbélrepedés! A végbélrepedés …

Befektetés aranyba – de ne pont ilyenbe!

Az aranyeresség napjainkban népbetegségnek számít, amely a felnőtt lakosság mintegy 20%-át érinti, köszönhetően …