Gyógyulási esély – több mint 90 százalék

A közhiedelemmel ellentétben az urológia nem egyenlő a férfigyógyászattal. Az urológia, mint orvosi szakág, a férfi és női vizeletkiválasztó rendszerrel (vese, húgyvezeték, húgyhólyag, húgycső), és a férfi külső-belső nemi szervekkel foglalkozó tudomány. Nőknél a vizeletkiválasztó rendszer ugyanazon betegségei fordulhatnak elő, mint férfiaknál: veleszületett és szerzett rendellenességek, fertőzések, húgyúti kövesség, jó és rosszindulatú daganatok.

Persze az urológiai vizsgálatról olyan legendák terjengenek, amik megrémisztik a férfiakat. Lehet, hogy a férfiak szégyenlősebbek, de hozzájárulhat az is, hogy az orvos-beteg találkozás intimitására, a diszkrécióra nem ügyeltek eléggé korábban. Pedig ezt a férfiak fokozottan igénylik intim panaszaik esetén. Éppen ezért fordulnak egyre többen olyan rendelőkbe, ahol igyekeznek maximális diszkrécióval működni. Ilyen rendelő a Corvin Medical is.

“Régi törekvés az orvostudomány területén a betegségek korai felismerése a szűrővizsgálatokkal. Ehhez a pácienst már akkor meg kellene vizsgálni, amikor még nincsen semmilyen panasza, de ettől mindig mindenki ódzkodik, az urológustól meg egyenesen tartanak” – mondta egy urológus, s azt is elmagyarázta, hogy pont az urológus által vizsgált prosztata megbetegedései azok, amelyek nagyon gyakoriak, és ha korán felismerik, gyógyíthatók – “Olyan ez, mint hölgyeknél a nőgyógyászati szűrés. A fiatalabb férfiaknál leginkább a heredaganatok azok, amiket sokszor későn ismernek fel.”

Jelek: mielőbb urológushoz kell fordulni, ha a vizeletben, vagy az ondóban vér jelenik meg, ez ugyanis sokszor gyulladásra utal, de daganat jele is lehet. Fájdalmakkal kísért véres vizelet inkább gyulladásra vagy vesekövességre utal, a fájdalmatlan vérvizelés daganatgyanús. Ha a vizelet ereje, gyakorisága megváltozik, az a prosztatabetegség tünete szokott lenni. Deréktáji fájdalmak vesebetegségek, elsősorban kövesség tünetei lehetnek, de csak vizsgálattal különíthetőek el a hasonló panaszokat okozó egyszerű derékfájásoktól vagy más betegségektől.

A vizsgálat menete: prosztatabetegség gyanújakor a prosztatát gumikesztyűs ujjal megtapintja az urológus. Ma már szinte mindenkinél végeznek ultrahangvizsgálatot, a here, a vese, a húgyhólyag és a prosztata jól vizsgálható ezzel. Urológiai betegségekben fontos a vizeletvizsgálat is. Mindezek körülbelül 20 perc alatt elvégezhetők és az esetek zömében véleményt lehet alkotni arról, hogy mi okozza a panaszokat és mi a teendő.

Ha úgy dönt, hogy szüksége van urológiai szűrésre – a Corvin Medical-ban várjuk Önt is!