Hogyan hat a cukor az agyra?

A cukor gyűjtőfogalom olyan kisebb molekulafajták számára, amelyek a szénhidrátok közé tartoznak. Rengetegféle ételben és italban találunk cukrot. Olvassa csak el az édes termékeken látható címkéket. Cukorféle a glükóz, a fruktóz, a szacharóz vagy szukróz, a maltóz, a laktóz, a dextróz, sőt, az íztelen keményítő is cukormolekulákból áll. És ott van a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, a gyümölcslé, a nyerscukor és a méz is.

Mivel a cukor ott van mindenütt, fontos megértenünk, hogyan hat az agyunkra. Mi történik, amikor cukor éri a nyelvet? Igaz az, hogy ha eszik valaki egy kis cukrot, akkor még többet kíván?

 

 

Valahányszor cukrot fogyaszt valaki, beindul egy dominóhatás az agyban, mely a jutalmazottság érzetéhez vezet. Túl sokat és túl gyakran, és a dolog már ki is csúszott a kezéből. Tehát a túlzott cukorfogyasztás függőséget alakíthat ki az agyban, de olykor-olykor egy szelet tortát büntetlenül elfogyaszthat bárki.


 

(Forrás: HVG.hu)