Hol kezdődik a magas vérnyomás?

Úgy tűnik, végre nyugvópontra jut az orvosok, a kardiológusok közt zajló vita a magas vérnyomás értékeiről. Milyen értékig normális, és honnan kezdődik a magas vérnyomás? Egy új, nagyszabású kutatás forradalmi eredményeket hozott: nem száznegyven feletti értéknél, hanem százhúsznál kezdődik a magas vérnyomás.

A vérnyomást többnyire valamelyik karon mérik, vérnyomásmérő segítségével. A vérnyomásértéket higanymilliméterben adják meg és két számból áll. Az első szám azt a nyomást mutatja a kar fő artériájában, ami a szív összehúzódásakor alakul ki. Ezt nevezzük szisztolés vérnyomásnak. A második érték, a diasztolés vérnyomás a szívverések közti szünetben mérhető nyomást mutatja. A köznyelvben vérnyomásként a szisztolés értéket szoktuk emlegetni.

blood-pressure-banner

Egy új kutatás szerint ideje egészen máshogy gondolkodnunk a vérnyomásról, mert az eddigi elképzelés szerint nem száznegyvennél, hanem százhúsznál kezdődik a magas érték. Az Amerikai Nemzeti Szív-, Tüdő- és Vérnyomásintézet kutatása megállapította, hogy 25%-kal alacsonyabb a stroke és a szívinfarktus veszélye azoknál, akiknek százhúsz alatt van a szisztolés vérnyomása.

A Sprint című kutatás 9.300 ötven fölötti férfit és nőt vizsgált, köztük olyanokat, akiknek százhúsz, illetve száznegyven higanymilliméter alatt volt a szisztolés vérnyomása. A tanulmány továbbá azt is kimutatta, hogy az alacsonyabb vérnyomás a vesebetegségek elkerülésének is kedvez, és a demencia is kiküszöbölhető általa. Eredetileg 2017-re tervezték a tanulmány megjelentetését, de az intézet nem várt, ezért már 2015-ben nyilvánosságra hozták a kutatás eredményét, mert azt gondolták: még két év hallgatásnak komoly népegészségügyi kockázatai lehetnek.


 

(Forrás: HVG.hu)