Induljon tiszta lappal!

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünetegyüttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, a HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos. 

A betegség szakaszokból tevődik össze:

  • Első szakasz – akut, tünetes stáció

Megfertőződés után 48 órával már Ön is fertőző! Nincs jellegzetes tünet, a többség semmilyen változásra sem figyel fel. Azonban, ha következők bármelyikét észleli egy kétes kaland után 2-6 héttel: nyirokcsomók megduzzadása; láz; éjszakai izzadás; fejfájás; végtagfájdalmak, torokfájás, influenza-szerű tünetek, levertség, csalánkiütés, hasmenés, hányás. (a tünetek jellemzően 5-10 napig jelentkeznek, és maguktól el is múlnak). Viszont ezen tünetek egyike sem specifikus, sokféle fertőzésre tud a szervezet így reagálni (sőt, ezek némelyikét szorongás, félelem esetén is észlelhető). Ha nincs tünet, gyanakvás sincs, ha van tünet, az is magától elmúlik, nem keltve gyanút az érintettben. Ezt követően bizony semmi jel nem figyelmeztet többé: a vírus észrevétlenül, alattomosan építi le az immunrendszert. Kizárólag az elvégeztetett HIV-teszt tudja tisztázni, megfertőződött-e!

  • Második szakasz – tünetmentes HIV-POZITÍV állapot

Következik a 6. hét utáni időszak, jellemzően 2 – 5 – 7 év (extrém esetben akár 10 éven túli is lehet). Semmilyen figyelmeztető jel nincs ebben a periódusban: a fertőzött személy makkegészségesnek hiszi magát, feltehetően nem védekezik (hisz ennek a szokásának tudhatja be fertőződését is). Mivel mindvégig fertőző, akár igen sok partnerét is meg tudja fertőzni a hosszú évek alatt. Épp ezért rendkívül fontos az időnkénti HIV-teszt!

  • Harmadik szakasz – krónikus tünetes HIV szakasz

Sokan csak ebben az előrehaladott szakaszban veszik észre, hogy valami nagyon nincs rendben. Erre visszatérő hasmenéses időszakok, különböző bőrtünetek (gombák, övsömör, herpesz) megjelenése, megnagyobbodott nyirokcsomók, fáradékonyság, levertség, láz, torokfájás, izomfájdalmak figyelmeztetnek. Ezekkel már feltétlenül megkeresi a beteg a háziorvosát – azonban még a szakemberben sem áll össze sokszor a kép: egy HIV-fertőzött pácienssel áll szemben.

  • Negyedi szakasz – az AIDS állapot

Ezt a szakaszt már az alapjaiban megrendült immunrendszer jellemzi. Nem úgy kell elképzelni az AIDS betegséget, mint pl. egy mellhártya-gyulladást: az tipikus, konkrét betegség, meghatározott testtájon – ezzel szemben az AIDS-állapot  azt jelenti, hogy egy csomó, bármiféle betegség megjelenésére számíthatunk, akár gyors váltakozásban. Mivel a saját immunrendszerünk már tehetetlen ebben a szakaszban a betegségekkel szemben, a legártatlanabbnak tűnő nyavalyába is belehalhat a beteg, ha időben nem kap hatékony segítséget.

Ezt a szakaszt ismeretlen eredetű lázas állapotok,  gyomor-, bélbántalmak-panaszok, krónikus hasmenés, nagymértékű testsúlyvesztés, zsíranyagcsere zavarok (lipoatrophia, lipodystrophia), a tüdőgyulladás különböző fajtái, akár HIV specifikus kórokozókkal, a TBC, egyéb vírusos fertőzések (Hepatitis-A-B-C fertőzések; HPV), daganatos elváltozások, fekélyek, sepsis, neutropenia, szájsebészeti panaszok (fogínysorvadás, herpes, fekély), neurológiai betegségek (perifériás neuropathia, CMV vírus okozta szemészeti panaszok, továbbá CMV vírus által előidézett belgyógyászati jellegű és agyi panaszok, egyéb agyi-idegpályás elváltozások, depresszió, AIDS-demencia, Kaposi-szarkóma, vagy ezek fentiek kombinált tünetegyüttesei jellemzik.

– köszönet a hatter.hu-nak

Most tiszta lappal indulhat!

 

Intézményünkben a szűrés kellemes környezetben tapasztalt asszisztens segítségével történik. Jelentkezés online, vagy telefonon! Időpont 24-48 órán belül A laboreredményeket email-en küldjük, (ha kívánja) így megkímélve önt a felesleges utazástól.


contact