Intsen búcsút a visszeres panaszoknak!

Sokak mindennapjait keserítik meg a visszeres panaszokkal járó tünetek: lábgörcs, nehézláb érzés, vizenyő. Életmódváltással és kezeléssel azonban sikeresen védekezhet ellene.

A gyengébb vénafalak és a nemi hormonok miatt inkább a nőket érintik ezek a fájdalmas tünetek. A panaszok kialakulásának háttere mögött számos ok húzódhat meg, de legfőképpen a lábban pangó vér és a vénákban való vérkeringés nehezítettsége érte a felelős. Akárcsak a tartós megterhelés, hosszúra nyúlt fekvőbetegség, tartós álló- ,illetve ülőmunka, vagy éppen a genetikai hajlandóság, mind szerepet játszik a panaszok megjelenésében.

A legtöbben nehézláb érzéstől, végtagok feszülésétől, éjszakai lábikra görcstől viszketéstől vagy tompa fájdalomtól szenvednek. A visszeresség egyik fájdalmas tünete még a vizenyő – ami a folyadék nem megfelelő visszaszívódásától alakul ki és lábdagadás formájában jelenik meg.

Ön is sokat tehet a panaszok ellen – kompressziós harisnyával, rugalmas pólya használatával védekezhet a vénák kitágulása ellen. Célszerű kerülni az ülő életmódot vagy a túlzott megterhelést. De ha már kialakult a betegség  – lehetőség van gyógyszeres kezelésre (ami erősíti a meggyengült falú vénákat, fokozza a vénákban található izomsejtek összehúzódását), vagy Scleroterápiát is igénybe vehet – így hatékonyan veheti fel a harcot a visszeres panaszok ellen.