Mi okozhat aranyérbetegséget?

aranyer-1Képzeljen el egy hűtőszekrény ajtót , az alján található gumicsík hasonló mint a belső aranyér, mind kettő a teljes zárást biztosítja.  A végbél körül található izmos gyűrűnek a széklettartásban van nagy szerepe. Az izom összehúzásakor a széklet nem ürül. Amennyiben a záró izomzat tónusa valamilyen oknál fogva megváltozik , akkor kezdődik a baj. Ilyen esetekben a belső érhálózatban nagyobb lesz a nyomás, az erek szélesebbek és kanyargósabbá válnak, ennek következménye az aranyér megnagyobbodása. Sok esetben okozhatja örökletes tényező is. de legtöbbször a nem megfelelő táplálkozás (rost szegény) és az ebből fakadó rendszertelen székletürítés. Okozhatja még a folyamatos ülőmunka, testmozgás hiánya, és a folyamatos székrekedés.

  • Mit tehet?

Keresse fel szakrendelésünket, ahol szakszerű ellátásban részesítik. Ne gyógyítsa magát otthon mert sok esetben a tünetet nagyjából csökkennek, de a kiváltó okok nem, és ez sok esetben rosszabbodáshoz vezet. Amennyiben időben jelentkezik szakrendelésünkre az aranyerességét nagyon rövid idő alatt meggyógyítják.

  • A vizsgálat menete

A szakorvossal megbeszéli a problémát, esetleg a kiváltható okokat. A vizsgálat legtöbbször térdelő helyzetben történik. Sokaknak ez zavaró lehet, de ebben a helyzetben lehet a legtökéletesebb diagnózist felállítani. Ilyen esetben a bélrendszer tökéletesen átlátható. Ezt követően először egy manuális vizsgálat veti kezdetét, majd ezután anuscopiát végez az orvos. Az anuscopiát egy egyszer használatos eszközzel végzi a fertőzések elkerülése végett. Ennek a vizsgálatnak köszönhetően közel 8-12 cm-ig át lehet tekinteni a bélszakaszt. Maga az eszközös vizsgálat pár percet vesz igénybe. Nagyon sok esetben gyorsan gyógyítható, ami azt jelenti, hogy a betegek többségének nem kell visszajárnia kezelésekre maximum 2-3 alkalommal, beleértve már az első alkalmat is.


Intézményünkben a vizsgálat stresszmentesen, kellemes környezetben tapasztalt asszisztens segítségével történik. Jelentkezés online, vagy telefonon!