Néhány ok, amiért érdemes D-vitamint szedni

A D-vitamin valójában nem vitamin, hanem az egyik legrégibb hormonunk előanyaga. A földön élő legősibb élőlény, a zooplankton száraz anyagának jelentős részét ez teszi ki, éppen innen tudjuk, hogy már nagyon régen jelen van az élőlények szervezetében. Eredetileg az UVB sugárzás elleni védekezésre szolgált, később a kalcium-anyagcserében vett át alapvető szerepet, melyet a mai napig megőrzött.  Az évmilliók során kialakult a sejtanyagcserét szabályozó szerepe is.

A legközismertebb: hatással van a csontrendszerre. – Az idősebbeket érintő combnyaktörések hátterében több, mint 80%-ban súlyos D-vitamin hiány áll. Gyermekkorban is oda kell figyelni rá, mert ha valakinek 20 éves koráig nem megfelelő a D-vitamin és kalcium bevitele, akkor nem éri el a genetikailag meghatározott maximális csontmennyiséget, és kevesebb csontból kezd el majd veszíteni, amikor megkezdődik a csontvesztés, és hamarabb jut el a törésig.

Hat az izomerőre – Súlyos D-vitamin-hiányban szenvedő idős embereknél megfigyelhető, hogy megnő az esési hajlam. Ugyanis csak a gyors és erős izommozgás lenne képes korrigálni az egyensúlyvesztést.

Hiánya csökkenti az immunrendszer ellenálló képességét – A jó D-vitamin ellátottság csökkenti az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát, és segíti a védekezést a kórokozók ellen. A tavaszi influenzajárvány és a felső légúti fertőzések hátterében is ott a súlyos D-vitaminhiány.

Szerepe van a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében – D-vitamin hiányában nő a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázata.

Hatással van a termékenységre – hatással van a menstruációs ciklus rendszerességére. Extrém D-vitaminhiány esetében az is előfordulhat, hogy egyáltalán nincs tüszőérés, vagyis teljesen elmarad a menzesz. Terhesség alatt is jelentős szerepe van a megfelelő D-vitamin szintnek.


Október végétől március végéig mindenkinek pótlásra lenne szüksége, hiszen az elraktározott mennyiséget ~16 hét alatt felhasználja szervezetünk. Vigyázat – túl is adagolható! Amennyiben kiváncsi saját D-vitamin szintjére, jelentkezzen be laborvizsgálatra hozzánk.