Nyíltan a hüvelyfolyásról (korántsem) minden!

A probléma, amely miatt sok nő szenved, mégsem tud, mégsem beszél róla eleget. A hüvelyfolyással küzdő nők nagy része titkolja, és már csak akkor fordul orvoshoz, amikor nagy a baj. A nőkbe plántált álszemérem még mindig szégyenérzettel tölti el a hüvelyfolyástól szenvedőket, akik sok esetben még az utánaolvasást is szégyellik, nemhogy a szakemberhez fordulást, aki általában ráadásul férfi.

hüvelyfolyás

A hüvelyi folyást általában kóros folyamatnak tekintjük, pedig a hüvely mirigyei, a méhnyak belsejében levő mirigyek folyamatosan termelnek váladékot, hasonlóképpen, mint az orr, vagy a szem. Ennek szerepe a hüvely falának nedvesen tartása, a hüvely öntisztulásának biztosítása, valamint az egészséges hüvelyflóra fenntartása.  Az enyhe folyás a hüvelyből, amely nem áraszt kellemetlen szagot, és nem tér el a megszokottól, teljesen normális jelenségnek tekinthető. A pesszárium vagy gumióvszer okozta allergia híg, áttetsző váladékozást idézhet elő, de ez tulajdonképpen nem folyás.

A hüvelygyulladás (vaginitis) a hüvely nyálkahártyájának gyulladása. A külső nemi szervek gyulladása a vulvitisz.  Vulvovaginitisz a külső nemi szervek és a hüvely együttes gyulladása. Az ilyen állapotokban a szövetek gyulladtak, ami néha hüvelyi folyást eredményez (fehér folyás, barna folyás, stb.). Okai közé tartoznak a fertőzések, irritáló anyagok vagy tárgyak, daganatok vagy más kóros szövetszaporulatok, sugárterápia, gyógyszerek és hormonális elváltozások. A rossz személyi higiénia hozzájárul a baktériumok és gombák növekedéséhez, és irritációt is okozhat.

A nők élet évei alatt a hormonális változások normál folyást eredményezhetnek, ami vízszerű, nyálkás vagy tejfehér; mennyisége és típusa a menstruációs ciklus különböző fázisai szerint változik. Menopauza után a hüvelynyálkahártya és a külső nemi szervek szövetei elvékonyodnak, és a normál folyás csökkenhet az ösztrogének hiánya miatt. Következésképpen a hüvely és a külső nemi szervek könnyebben sérülnek.

A hüvelyváladék tejsavbaktériumai a hüvelybe bejutó mikroorganizmusok elszaporodását meggátolja. A váladék képződése, reakcióként akkor fokozódik, ha a természetes védettség ellenére fertőzés alakul ki. A kellemetlen szagot árasztó, megváltozott összetételű és színű folyás mindig a hüvelyflóra zavara, a nyálkahártya irritációja

A hüvelyfolyás okai lehetnek:

  • szeméremtest hiányos higiénéje
  • a fertőtlenítő oldattal való felesleges hüvelyöblítés
  • gombás fertőzés
  • bakteriális fertőzés
  • hormonális változás

A fehér folyás :  sárgásfehér váladék távozása a hüvelyből, amit a köznyelv fehérfolyásnak nevez. Ez a jelenség rendszerint a hüvely vagy a méh fertőződésének vagy olykor a méhnyakban lévő mirigyek túlműködésének a következménye. A fehérfolyásból származó kenet vizsgálata lehetővé teszi a fertőzést előidéző kórokozók (baktériumok, élősködők, egyes vírusok) azonosítását.

 

A fehéres folyás többnyire hüvelyviszketegséggel, esetleg piros, gyulladt szeméremajakkal együtt járó tünet. Orvoshoz kell vele fordulni ugyanúgy, mint a sárgásfehér, sárgászöld vagy világos barna, rossz szagot árasztó folyás és hüvelyviszketés esetén. Ez esetben felmerül az előbbi kiváltó okokon kívül a trichomonas-fertőzés vagy a tripper (gonorrhoea) lehetősége is. A szexuális úton terjedő baktériumok vagy egyéb kórokozók esetén a partnert is meg kell vizsgálni és szükség esetén kezelni kell őt is.

A fiatal lányoknál jelentkező fehéres folyás (fluor alba) oka rendszerint lelki természetű. A jelenség nem kóros, spontán elmúlik.

A hüvelyfertőzések egyik leggyakoribb oka, hogy a hüvelyben élő lactobacilusok helyett kórokozó baktériumok szaporodnak el. Ezt a folyamatot egy egyszerű antibiotikumos kezelés, a menstruáció, vagy a közösülés során a hüvelybe kerülő ondó is elősegítheti, és gyakrabban fordul elő azoknál is, akik sűrűn váltogatják szexuális partnerüket, vagy valamilyen méhen belüli fogamzásgátló eszközt használnak. Bakteriális fertőzés esetén a bő váladék szagos, fehéres-szürkés színű, viszketéssel, égő érzéssel ritkán jár. A gyógyszeres vagy a tejsavat és glikogént tartalmazó hüvelygél kezelés szabadít meg a panaszoktól.

Habos, zöld folyás: a Trichomonas vaginalis nevű egysejtű kellemetlen vendég a nőknél, az általa okozott gyulladások jellegzetes tünete ugyanis a nagyon bő, bűzös, zöldes folyás, ami mellett a viszketés, az égő érzés is súlyosbítja a panaszokat. Ha hólyaghurutot is okoz, a vizeletürítés is fájdalmas lehet.  Szexuális úton lehet elkapni, a hüvelykenet mikroszkópos vizsgálattal gyorsan diagnosztizálható. Kezelése metronidazollal történik – melyre az egysejtű rendkívül érzékeny -, ilyenkor mindig kötelező a partner kezelése is!

Viszket, ég, folyik: a gombák okozta gyulladások nagy részéért a Candida albicans nevű gombafaj okolható, amely többféle úton okozhat panaszt a nőknél. A gombák akár egy-egy gyógyszeres kezelés hatására is elszaporodhatnak, ahogy legyengült immunállapotban és cukorbetegség esetén is. A folyás ilyenkor fehér, túrós, ha pedig újra és újra visszatérve, kiújulva jelentkezik, akkor inkább tejszerű, nem különösebben kellemetlen szagú. A borzasztó viszketés, égő, csípő érzés szinte mindig gombát jelez. Kezelésére ma már recept nélkül kapható készítmények is rendelkezésre állnak, de jobb, ha nőgyógyászhoz fordulunk, aki minden egyéb fertőzést kizárva célzott kúrát javasol.

Chlamydia- és ureaplasma-fertőzés: enyhe folyás kísérő tüneteként megjelenő fájdalom – az alhasban, vagy közösüléskor – vizelési problémákkal együtt chlamydia- és ureaplasma-fertőzésre utal.

Bakteriumok okozta folyás: az erős, szürkés színű folyás esetén baktériumok telepedtek meg a hüvelyben. Az ok lehet a hiányos higiéné – akár a nőnél, akár a vele élő férfinál.

Gombás fertőzés okozta folyás: terhes nőknél, cukorbetegeknél ill. antibiotikum-kúra után jelentkező enyhe, fehéres-zöldes folyás gombás fertőzésre utal.

Véres folyás: többféle, mindenképpen orvosi beavatkozást igénylő betegség tünete. Jelezhet petevezeték gyulladást (általában lázzal jár), méhsüllyedést vagy méhelőreesést, de lehet panasza a méh jóindulatú daganatának illetve méh- vagy méhnyakráknak is. A pecsételő vérzés és heves fájdalmak az alhasban felvetik a méhen kívüli terhesség lehetőségét, amivel sürgősen orvoshoz kell fordulni.