Trombotizált aranyér – nem veszélytelen!

A trombotizált aranyér az aranyeres megbetegedések egyik legkellemetlenebb formája. Akkor beszélünk erről a kórképről, ha a vénás tágulat a végbélen kívülre kerül és megtelik alvadt vérrögökkel. Ez a rögösödött aranyér rendkívül fájdalmas, nemcsak az ülés, hanem egyéb hétköznapi tevékenység során is, akár sétáláskor. Az érintett érszakasz kitágul, a vér pangani kezd és kialakul az aranyeres csomó.

Kellemetlen tünetekkel járhat: vérzés, fájdalom, székelési nehézség, viszketés

Az aranyérnek két formáját különítjük el, a külső valamint a belső aranyér. Rögösödött aranyér bármely formából kialakulhat. Akár a külső, akár a belső aranyeres megbetegedésekben is számolni kell vele, ugyanakkor külső aranyérben gyakrabban fordul elő. Az aranyeres csomó sok esetben kiszorul az végbélnyíláson kívül és a pangó véráramlás okán, az arra hajlamosoknál vérrögök is kialakulhatnak az aranyeres érszakaszban.  De el is fertőződhet, amely tályoghoz vezethet.

 

A trombotizált aranyér tünetei:

  • viszkető végbél
  • fájdalmas ülés, székletürítés, akár járás is
  • vérzés székletürítés közben
  • duzzanat, vagy csomók az végbél körül

A trombotizált aranyér kapcsolatba hozható a páciens étrendjével, életmódjával. Legfőképpen akkor fordul elő, ha a páciens táplálkozása egyoldalúan finomított szénhidrátokat, fehér lisztből készült termékeket tartalmaz, jelentős mennyiségű húsfélével és kevés zöldséggel, gyümölccsel, szegényes folyadékfogyasztással.

Trombotizált aranyér kezelése

Az aranyeres krízis megszüntethető a trombotikus érszakasz sebészi eltávolításával. Természetesen a procedúrát érzéstelenítéssel végzik, így fájdalommal nem jár. Ezt az eljárást érdemes minél hamarabb elvégezni. Ha a csomó babszemnyi vagy nagyobb – mindenképpen érdemes eltávolíttatni, mert kibírhatatlan fájdalommal jár. A beteg ilyenkor már sem ülni, sem járni, sem aludni nem tud, és annyira feszíti a szöveteket, hogy a felette lévő bőr elhal, miközben folyamatos vérzés, szivárgás állhat fenn.